Tuesday, June 29, 2010

Buah Melaka, Onde-onde, Kuih Kelepung~~~

Ha... Mesti korang tertanya-tanya kan, apekebenda yang aku merepek ni? Sebenarnye, tajuk kat atas tu sejenis kuih... Nama banyak, tapi kuihnye sejenis je...

Lain tempat lainlah panggilannye... Camne rupa bentuknye? Jap lagi aku tunjukkan kat korang... Sekarang, baca cerita aku dulu, ok?

Alkisah~~~

Arini tetibe je aku teringin nak makan kuih ni... So, kalo nak mintak kat mak... Harapan je r nk dapat... Semestinya die suruh aku buat sendiri... Jadi, aku pun dengan rajinnye pergilah cari bahan-bahan kat dapur...Uli-uli tepung... Teringat pulak kisah lama... Ade r sorang manusia dulu tu... Suka sangat makan kuih ni... Ade sekali tu die suruh aku belikan kuih ni kat bazar ramadan...

Disebabkan aku ngan die ni berlainan negeri, die ingat aku x paham r kalo die bagitau name kuih tu... Jadi, die describe kat aku rupa bentuk kuih tu... "Kuih yang kale ijau, ade rambut putih-putih, bulat-bulat" Aku pun terus jadi macam.."Ha???" Aku rasa korang pun dah dapat teka rupa kuih yang aku ceritakan ni... Dengan description yang diberikan, aku pun belilah kuih ni...>>>

Credit to : zakiahz.fotopages

4 comments:

Sumijelly said...

peberet kuih nie..
dulu rajin makan...skrg nie lama x makan..
sedap lagi air tangan mak..huhu
bila la nak belajar buat kuih...

Sumijelly.com

Mrs. Cuppycake said...

hehe...
sedap kan..
bile gigit, cair dalam mulut...
huh!nikmat!
:p

merlin said...

ade gak yg xd gula dlm 2..

merlin said...

ade yg xd gula dlm 2..:-)