Thursday, April 28, 2011

Amendment tutorial tukar ke Gmail


Disebabkan ada yang bertanya kalau sebelum ni dah tukar ke Gmail ikut cara susah (Kena cari semula blog untuk difollow), macam mana caranya untuk dapatkan semula blog-blog yang difollow dahulu tanpa tinggal satu pun blog? Sebenarnya boleh. Tapi caranya rumit dan melecehkan bagi Hani. Tapi apa salahnya share kan? Disebabkan susah, Hani buat tutorial ini detail.

Ini caranya >>

1. Buka akaun blogger anda, add author. Masukkan email Yahoo anda.


2. Apabila selesai verification Yahoo Mail,


3. Login akaun blogger menggunakan Gmail anda semula dan grant admin privillage untuk akaun Yahoo mail anda.



4. Kemudian remove akaun Gmail anda.



5. Logout dari akaun Gmail, login menggunakan akaun Yahoo anda.

6. Ikuti step yang Hani ajarkan dalam tutorial ini.

Hasilnya,anda sudah dapat blog anda dan juga semua blog yang anda follow sebelum ini berserta package akaun Gmail.

Sekiranya ada lagi pertanyaan, sila tinggalkan diruangan komen ye..:)


4 comments:

♥♥LiSsA♥♥ said...

thnks hani!!!
lisa mintak izin nak share tutorial senang ni kat blog lisa boleh yer. nnti lisa link ke blog hani..okeh?:):) thnks alotttt
lama da cari cara senang cmni. heeeee:)

Mrs. Cuppycake said...

Silalah:)

♥♥LiSsA♥♥ said...

tapi kan hani, bila lisa tengok bahagian permission tu admin still lagi gune email yahoo lisa. mcamna nak buat yer? dengar citer yg kne remove after 25 june tu mana2 blog yg bernaung bawah admin yahoo akan diremove blog nye. huwaaaaa. lisa tanak kne remove blog lisa. huhuhuh

Mrs. Cuppycake said...

Untuk soalan Lisa ni, senang je. Pergi kat Dashboard >> Edit Profile >> Email Address. tukar kepada akaun Gmail Lisa. Trylah :)