Thursday, April 28, 2011

Tutorial tukar ke Gmail


Hai semua! Selamat pagi :) Pagi ni banyak pula blog yang cerita supaya tukar akaun Yahoo Mail ke akaun Gmail. Ini semua disebabkan berita penggunaan akaun Yahoo Mail tak lama lagi tidak dibenarkan untuk access akaun blogger. Betul ke? Malas nak pening-pening kepala, Hani dah tukar. Ada pula blogger yang cakap letih nak kena follow balik semua blog yang diorang follow sebelum ni. Susahkan? Nak cara senang? Meh Hani ajar.

Tutorial tukar ke Gmail dengan cara paling mudah. Mudahnya sebab anda tak perlu nak pergi cari setiap blog yang anda follow sebelum ni untuk difollow semula. Let's start! >>

1. Pastikan anda login ke akaun blogger menggunakan email Yahoo anda.


2. Open new tab, dan taip perkataan Gmail account.


3. Isi form tu, sila ambil perhatian pada ayat yang Hani gariskan dengan warna merah. Ayat tu bermaksud, lepas ni kalau nak masuk blogger, guna akaun gmail anda sahaja.

4. Lepas verify, sign out dari blogger. Kemudian sign in semula menggunakan Gmail baru anda. Nampak semua blog yang anda follow sebelum ini? Bagus, anda berjaya. Pandainyee~~ (^_^)


13 comments:

Alya Esprézzo ✿ said...

lepas tu mcm tu je ke? yg semalam admin lisa faceblog tu ckp kena tuka dekat grand admin privileges kat blog kita tapi ta jumpe..lepas tu kena delete yg acc yahoo yg admin dlm blog kita..ta paham laa -_-'

NoRMa aZurA iSMaiL said...

saya da buat...mmg senang....

thanx....

Mrs. Cuppycake said...

Alya Esprézzo ✿ : Ye, semudah step yang Hani ajarkan. Kali ni tak payah susah2 nak buat semua tu, ikut step ni sahaja. :) Selamat mencuba!

NoRMa aZurA iSMaiL : Terima kasih kerana mencuba :)

Cute MuM said...

betullah yer cara cute mum buat rupanya..
mula-mula risau gak kena folow balik semua..
tengok bila dah guna gmail ok jer..

Azyani :D said...

berjaya . tQ yepp ,

akutetapaku.com said...

singgah bc n3 d sini...

singgah2 la disini

http://akutetapaku85.blogspot.com/

Gimi said...

Saya dah buat...jadi..

Tengs for the tutorial..

Mrs. Cuppycake said...

welcome semua...singgah lagi nanti ye..:)

SARAH said...

thanx akak....dah jadi dah wat...upenye senang jew an... :D

azizahed said...

zyza buad pun tk mnjd hooo ==' pnt nk buad .

azizahed said...

zyza buad tk jd . pnt dah nk buad .

noyis gila kentang~~ said...

Buat dah.da success.hehe.thanks kak!!:) n jgk followers kite xilang.

Ain_ Suke Senyum said...

Sis xfhm laa . mse nk wt uh kene ltk 6ber fon prlu ke ? ajar leh x ?